Tradičné slovenské jedlá

Tradičné recepty

 

Slovenská kuchyňa je považovaná za jednu z najlepších v Európe. Medzi jej charakteristické prvky patria jednoduchosť, pestrosť, jedinečnosť, výdatné porcie, zameranie na vlastné potravinové zdroje. Nemali by sme vynechať najdôležitejšiu vlastnosť slovenskej kuchyne a samotných Slovákov, ktorou je pohostinnosť, aká nemá vo svete obdoby. Vzácnych hostí vítame tým najvzácnejším chlebom a soľou, pútnika pohostíme tým, čo máme v hrnci nachystané pre samých seba.

Tradičné recepty slovenskej kuchyne sa snažíme uchovať aj prostredníctvom týchto stránok. Úloha je to neľahká, pretože vývoj v oblasti potravín a stravovania rezko napreduje. Zistiť u niektorých jedál presné a pôvodné receptúry je takmer nemožné. Pestrosť nachádzame aj v postupoch, to isté jedlo sa pripravuje v rôznych regiónoch inak. Nejde nám o historicko-gastronomickú autentickosť Slovenska, ale o zachovanie receptára našich starých mám s ich radami a trikmi, ktorými robili aj z prostého jedla umenie.

 

halušky

 

Zoznam jedál:

 

dietBryndzové halušky-/Pozri recept/

dietBryndzové pirohy-/Pozri recept/

dietBravčové pečené koleno s hubami-/Pozri recept/

dietBravčové v haruľovom cestíčku-/Pozri recept/

dietHubová praženica-/Pozri recept/

dietHydinový perkelt-/Pozri recept/

dietKotlíkový guľáš-/Pozri recept/

dietSegedínsky Guľáš-/Pozri recept/

dietVianočná kapustnica-/Pozri recept/

dietZemiaková placka-/Pozri recept/

dietPečená hus s lokšami/Pozri recept/

 

………………………………………………………………………………………………