Brusnice – zázračné červené bobuľky

brusnice

Hoci o ich liečivých vlastnostiach vedeli už naši predkovia, vedci stále prichádzajú s novými informáciami o pozitívnych účinkoch, ktoré nám

Hoci o ich liečivých vlastnostiach vedeli už naši predkovia, vedci stále prichádzajú s novými informáciami o pozitívnych účinkoch, ktoré nám brusnice prinášajú.

Za najzdravšie sa považujú kanadské brusnice (cranberries), rastúce v Severnej Amerike, pretože podľa výskumov práve ony majú najväčší obsah zdraviu prospešných látok. Za svoje meno vďačia prvým európskym prisťahovalcom, ktorí pristáli s loďou Mayflower roku 1620 pri brehoch Nového Anglicka. S plodmi ich zoznámili Indiáni, ktorí ich zbierali a využívali na liečebné účely. Pretože výrazné kvety pripomínali hlavičku a krk vtáka žeriava („crane“), dostali americké brusnice meno „Crane berry“ (žeriavie bobule), čo sa neskôr skrátilo na Cranberry.

brusnice

Brusnice rastúce v našich lesoch, často až vo vysokohorskom teréne sú svetlejšie, menšie, majú teda menej dužiny, a tým aj menší podiel liečivých látok. Vo všeobecnosti sa brusnice považujú za všeliek, či už ich nájdeme v našich končinách alebo inde. Okrem toho, na našom trhu je už bohatý sortiment výživových doplnkov z obsahom pravých kanadských brusníc.

Už pred 300 rokmi užívali Indiáni bobule na hojenie rán a zmierňovanie rôznych bolestí. Každodennou konzumáciou brusníc prispievali tiež k svojej sviežosti a vitalite.

Brusnice sa od nepamäti používali najmä pri liečbe močového ústrojenstva – zápaloch močových ciest, močovej rúry či močového mechúra. Obsahujú totiž zahustenú trieslovinu, ktorá dokáže zabrániť zápalom alebo ich utlmiť. Preventívny účinok má ich konzumácia aj pri obyčajnom prechladnutí či chrípke. Najmä tí, ktorým sa zápaly neustále vracajú, by mali brusnice alebo potraviny bohaté na ich výťažky konzumovať pravidelne.

Brusnice patria medzi plody s vysokým obsahom antioxidantov. Sú tak jasnou jednotkou v boji proti predčasnému starnutiu. Bioaktívne látkyochraňujú bunky pred voľnými radikálmi spôsobujúcimi nielen starnutie, ale aj také ochorenia, akými sú cukrovku, arterosklerózu, reuma či dokonca rakovinu.

Bobuľky brusníc sú tiež bohatým zdrojom vitamínov C a K, ktoré náš organizmus ocení hlavne počas zimnej sezóny, kedy sme oveľa viac vystavení rôznym infekciám. Obsahujú i minerály a stopové prvky –magnézium, kalcium, mangán, fosfor a sodík, potrebné pre zdravie našich vlasov, nechtov, ale i bezchybné fungovanie všetkých dejov v našom organizme. Najnovšie výskumy tiež poukazujú na to, že brusnice majú schopnosť ochrániť našu zubnú sklovinu pred poškodením.

Vďaka svojmu unikátnemu zloženiu si brusnice našli uplatnenie nielen v medicíne, ale i kozmetickom priemysle. Keďže obsahujú omega 3 mastné kyseliny, podieľajú sa na rekonštrukcii bunkovej membrány, a preto sa výťažky z nich často využívajú pri výrobe telovej i pleťovej kozmetike. Vďaka obsiahnutým brusniciam bude teda aj naša pokožka pevnejšia, pružnejšia a v konečnom dôsledku dostane i mladší vzhľad.

brusnice2

Najideálnejšie je konzumovať čerstvé brusnice, avšak túto možnosť často nemáme.

Mnohí si čerstvé brusnice zasterilizujú, aby ich práve počas zimy využili. Potrebné je však dávať pozor na obsah cukru, najmä ak brusnice konzumujeme vo forme marmelády či želé. Pozor aj na cukor obsiahnutý v brusnicových džúsoch. Menej je v tomto prípade viac.

Možno sme vás inšpirovali a konečne ochutnáte brusnice aj inak, ako vo forme brusnicovej omáčky k mäsu počas sviatkov. Kvôli nášmu zdraviu sa to určite oplatí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *