Silná liečivá potravina známa už tisícročia, na ktorej účinky už mnoho ľudí zabudlo. Čo sa stane ak ju znovu začneme jesť každý deň?

Tento prírodný zázrak je svojimi liečivými účinkami známy už tisícročia, a už starí Gréci ho uctievali ako pokrm bohov a obetovali ho pri svojich náboženských obradoch. Má mnoho zaujímavých prívlastkov a pomenovaní, ako tekuté zlato, elixír života, alebo hojivý zázrak – alebo inak povedané med.

Čo med obsahuje?

Med je zmes cukrov, vody, a iných zložiek. Špecifické zloženie medu závisí najviac od zmesi kvetov navštívených včelami, ktoré med produkovali a líši sa podľa lokality, obdobia, sezóny a jednotlivých včelstiev. Výhodou medu je jeho nízky glykemický index. Typické zloženie medu je nasledovné:

– fruktóza, ovocný cukor: 35 – 40 %

– glukóza, hroznový cukor: 30 – 35 %

– voda: 10 – 15 %

– minerálne látky a stopové prvky: draslík, vápnik, sodík, horčík, fosfor, jód, meď, zinok, železo

– vitamíny: B1, B2, B3, B5, B6, C, D, H, K, E, P

– organické kyseliny: glukónová, citrónová, jablčná..

– ďalej: aminokyseliny, enzýmy, antioxidanty, aromatické látky, peľ..

Účinky medu na ľudské zdravie

– má bakteriocídne účinky, odoberá bakteriálnym bunkám vodu, ktorá je nevyhnutná pre ich existenciu,

– pomáha tak pri infekčných choreniach dýchacích ciest

– pri ošetrovaní popálenín a vredových chorôb kože,

– uvoľnuje hlieny (najmä med z ihličnatých stromov),

– využíva sa pri liečbe kašľa,

– zlepšuje chuť do jedla,

– podporuje tvorbu červených krviniek a tak pomáha pri liečbe chudokrvnosti,

– jeho hepatoprotektívny účinok pomáha znižovať cholesterol

– podporuje tvorbu žlče, tým je prospešný pre správnu funkciu detoxikačných procesov,

– pomáha pri nespavosti a únave – pohár vody osladený lyžicou medu je výborný uspávací prostriedok a pomáha človeku znovu zaspať po prerušení spánku,

– pomáha pri chorobách srdca a srdcovo-cievneho systému tým, že znižuje krvný tlak a chráni srdcový sval,

– pôsobí liečivo pri ochoreniach obličiek a močových ciest,

– urýchľuje spaľovanie alkoholu,

– spomaľuje starnutie,

– podporuje regeneračné procesy, obnovu buniek slizníc

– má antioxidačné účinky (obsahuje rastlinné farbivá – karotenoidy,flavonoidy a vitamíny)

Med aj na vonkajšie použitie

Med je ideálny aj na vonkajšie použitie. Je často používaný aj v kozmetike, kde si môžeme všimnúť, že na trhu existuje mnoho prípravkov s výťažkami účinných látok z medu. Jeho regeneračné, antiseptické a antibakteriálne účinky na pleť si môžete vyskúšať priamo nanesením čistého medu na pokožku bez použitia škodlivých chemikálií v kozmetike.

TIP: Naneste med na popraskané pery, účinkuje priam okamžite.

Užívanie a dávkovanie medu

Denná dávka medu sú 3 až 4 čajové lyžičky. Vo všeobecnosti je med bezpečný pre dospelých i deti, dokonca aj vo väčších množstvách. Odporúčané je ale vyhýbanie sa medu deťom mladších ako 1 rok, menšie dávky sú vhodné pre ľudí so srdcovými a obličkovými problémami a tehotné ženy. Jeho konzumácia sa neodporúča alergikom, ktorí sú citliví na peľ.

TIP: Pokiaľ prejde med tepelnou úpravou (teplotou asi nad 42 oC), enzýmy v ňom obsiahnuté sa zničia. Takže pokiaľ si dáte horúci čaj s medom, pijete vlastne iba sladký čaj. Med by sa mal správne do čaju pridať až tesne pred vypitím.